Kvartálník č. 4 – Investice a síla času

Jedna plus í, to celé na entou. Nejsilnější hybná síla vesmíru, říkal pan Einstein. Souhlasím s ním a data to potvrzují. Vzoreček vypadá jednoduše (1+i)n (i = roční úroková míra). Těžko s ním oslnit žáky druhého stupně základní školy, natož vás zkušené investory. Má to jeden detail = praxe. Hoďte si jednou za rok, každých 5 let, na každé kulaté narozeniny do excelu důsledky vašeho investičního rozhodování. Suchá čísla jasně ukáží realitu. Investuj dlouho, vydýchej nervy v krizích a budeš okej.

Směřuju k roky se notoricky opakující myšlence „investiční horizont je třeba dodržet“, „akcie mají svou volatilitu. Někdy dokáží propadnout za pár měsíců i o 17%, ale už za jeden kalendářní rok je investor 2% v zisku“.. Kec.. pardon řeči. Myšlenka zabalená v těch článcích, moudrech a profesionálních presentacích je velice prostá = prostě to dělat. Nehledat důvody proč ne, nehledat zkratky, zázračné recepty, skvělé fondy, nečasovat, nevymýšlet, prostě investovat. Investování není ruleta nebo gambling, ale chladnokrevný maraton tvorby majetku. Za peníze si kupujeme podíly ve společnostech, protože věříme, že jejich hodnota poroste. Věříme, že jejich vedení je schopné, že produkt mají smysluplný a i obor podnikání je správný. To je celé.

Morálku nabourává pokec s kámoši u piva, kdy jeden vydělal o dost víc než my, článek na Forbes.com, poslední presentace privátní investiční skupiny anebo ještě lépe sofistikované novinky.cz článkem „akcie opět rekordně…“. Takováto konfrontace vede ke 3 klasickým scénářům. Přestal investovat / Pokračoval v investování / Přisypal, když bylo zle. Přestal prohrává komplet. Boj s volatilitou, inflací, tvorbou majetku a co nejhůř…teče v čase. Vzoreček (1+i)n vůbec nechápe. Pokračoval bohatě stačí. Jede s časem, jede s trhem. JEDE! Přisypal vítězí. I kdyby se přeci jen netrefil v časování extra nákupu akcií a ukázalo se, že opravdu koupil draho. Z pohledu času je to za pár let jedno. Naopak z pohledu tvorby majetku super. Ty peníze už jednou provždy jsou v šuplíku majetek.

Pojďte kouknout víc na ten poslední vzorec chování. Přisypal. Takže akcie padají, na východě řádí válka a ty se rozhodneš do toho trhu pod stresem poslat další peníze? Z rezerv/mimořádných příjmů? Seš normální?? O 2 roky před tím v dubnu ty bláho stress jako blázen, sám doma s rouškou přes pusu a tys poslal do toho trhu mínus 40% všechno, cos měl volné (ne rezervy…!)? Jo! přesně to jsem udělal. Jsem opatrný investor a přijde mi fajn sázet na růst, když v ruce držím royal flash ne dvě desítky a krále. Poslední taková rána byla v létě 2008. Jsou karty, které se prostě hrát musí 😊. Skvělé je, že většina investorů funguje modelem Přestal a vymýšlel. Díky nim Přisypalové bohatnou. Bez ohledu na všechny řeči…výsledky mluví jasně. Tak co mít přezdívku Pokračoval a někdy Přisypal?

Kdybyste si chtěli chvilku hrát s čísly a hybnou sílou vesmíru, posílám vám naší Máňu. Já osobně Máňu miluju (stáhnout naši Máňu v Excelu). Je jednoduchá a rychlá. Tvořit majetek je naprosto normální činnost stejně jako si ráno čistíte zuby a chodíte na záchod. Čím dříve zahrnete investování do svých základních existenčních návyků, tím lépe budete celý život prosperovat. 20letý týpek může dávat měsíčně 10x méně než 45letý chlápek a v 60 budou mít úplně stejně! Jojo …(1+i)n!

Hezké léto

sepsal Pokračoval a někdy Přisypal

zdroj obrázku:https://www.amundi.cz/produkty/ezjscore/call/ezjscamundibuzz::sfForwardFront::paramsList=service=ProxyGedApi&routeId=_dl_13e0c315-43ef-4e50-a159-4dde0c533a96_inline

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru