Kvartálník č. 3 – Rok 2023 v kostce.

Nový rok, moment hodnocení roku předchozího i sestavení cílů roku nového. Rok 2022 nám vzal především hodně iluzí. Iluzi bezpečí, iluzi úrovně domácí politické scény, iluzi inteligence našeho okolí, iluzi stability rodinných financí, iluzi nezávislosti. Nic ovšem není tak horké, jak se uvaří. Platí to i pro rok 2022. Ano inflace je na úrovni 90tých let a masivní silou maže naše úspory na účtech – z 1 000 000,- na běžném účtu nám za rok 2022 (průměrná inflace 15,1%) reálně zůstalo 868 810,-. Nutno však připomenout, že stejnou silou maže i naše dluhy – nominální dluh 1 000 000,- vs. reálný 868 810,-. O tom média tolik nemluví, protože dobré zprávy noviny neprodávají. Akcie jsou mínus, dluhopisy po roce 2021 něco málo vydělaly, ale pořád nejsme tam, kde bychom chtěli. Krypto dostalo dvě velké rány a valuace Bitcoinu vymazala 2 poslední roky. Deprese a otazníky, kam se člověk podívá. Snad jen ty nemovitosti rostly jako vzteklé s inflací, jen je nikdo nekupoval. A už je to znát, že? 

Stále platí, že aktiva i přes všechna klopýtnutí a výkyvy nějak v čase rostou. Každé různě. Volatilita od latinského volare (létat) v sobě jasně obsahuje informaci, že ano, aktiva mají různé výkyvy a ty výkyvy testují nervy investorů. Například k akciím Warren Buffet říká: „Akciový trh je navržen tak, aby přemísťoval peníze od aktivních k trpělivým.“ Slabší „kusy“ emoce neunesou, propadnou panice a prodávají svá aktiva ve stresu za nízké ceny. Prohlubují tak ztrátu, trh na nějaký čas opouští a vrací se do něj většinou v nevhodnou chvíli. Na toto téma proběhlo mnoho studií. Všechny se stejným výsledkem. Největší riziko investice je investor sám. 

Svět se většinu loňského roku pohyboval na hranici recese. Roste, neroste, funguje, nefunguje, sazby porostou, neporostou, plyn bude, elektřina ne, nafta možná a benzín si uvaříme asi sami. Nekonečná handrkovačka na všech frontách (fiskální, monetární politika a východní fronta). Situace v ČR je o to horší, kolik nám vláda roku 2020 vytiskla peněz navíc. Tomáš Sedláček kdysi pronesl fantastickou metaforu: „Když máte v pátek večer pozvání od přátel na večírek, raději byste po celém týdnu šli spát. Máte toho dost, usínáte vestoje a představa, byť 2 hodin, navíc někde v hluku se skleničkou v ruce je děsivá. Když se pak v sobotu ve 3 ráno přistihnete odpočatí, vtipní, se schopností zpěvu, divíte se „jak je to možné“. Osud víkendu je jasný. Sobotu i neděli trávíte v lepším případě doma v posteli. Energii celého víkendu jste totiž spálili na páteční noc.“ Metafor fantasticky sedí na roky 2020 – 2022. V roce 2020 jsme byli ½ roku doma, přesto se nikde nic neprojevilo. ½ roku nejely fabriky, práceschopní občané seděli doma a nepracovali. Přesto nebyla v letech 2020 a 2021 znát jakákoliv změna spotřebního chování, trávení volného času, typ dovolené, nakládání s majetkem a míra zadlužení dokonce v roce 2021 trhala rekordy. Párty jela.. Jak jsme všichni překvapení, když o rok později je 

inflace v roce 2022 téměř 20%, mluví se o recesi a těmi penězi bez práce se hůře a hůře platí běžný provoz života. Ze dne na den není jasné, jestli díky hrozbě vysokých sazeb utáhneme hypotéku na náš domov a budeme mít stále tak teplou vodu ve vaně. Za celou mou praxi jsem neviděl tak jasně zdvižený prst jako v roce 2021. Všechny signály byly naprosto jasné. Je půl jedné ráno, jdi domu a šetři! 

Rozhřešení přinese rok 2023 ještě v druhé klíčové oblasti a tou je kupní síla občanů. Dozvíme se, jak inflace roku 2022 se všemi notoricky opakujícími se příčinami ovlivní životní úroveň nás všech. První náznak tu máme – pokles obratu e-shopů v roce 2022 – viz rubrika témata k zamyšlení. Bude to rok zajímavý, těším se na něj. 

Závěr má být pozitivní. Tak tedy: Cash is the King; Pracuj, šetři a investuj. 

Témata k zamyšlení: 

Akcie a rok 2022. Za posledních 80 let bylo na akciových trzích 21 roků ztrátových a 59 roků růstových. Je naprosto jasné, kam rok 2022 patřil 😊. Jedno je však zřejmé – konzervativní investoři jsou opět chudší. Vždy tomu tak bylo a bude. 

Bude rok 2023 růstový pro akcie?! Moment z 12. ledna 2023. Moment, který se opakoval od roku 1949 pouze 25krát. Americký akciový trh vygeneroval tzv. breakaway momentum (odtrhové momentum), které značí začátek výrazného a udržitelného pohybu trhu směrem nahoru. Zároveň z něj lze odhadovat, že dno recese se nachází cca v polovině dubna 2023. Recese v USA podle dat již probíhá a k jejímu potvrzení by mělo dojít ve zpožděných HDP datech v průběhu 1. a 2. čtvrtletí 2023. Recese by neměla být tak hluboká jako v roce 2009. Lze očekávat, že rok 2023 bude na akciových trzích rokem růstu, a to silného. 

Náznak šetření? Námi, rozumějme Čechům, tak oblíbené online nákupy na internetu přinesly zajímavé statistiky za rok 2022. Poprvé obrat e-shopů meziročně klesl o 12%. Dokonce i počet online obchodů se snížil o 885. 

ETF fondy a jejich rekordní příliv peněz. V roce 2022 přiteklo 856 miliard nových peněz, což z něj dělá druhé nejvyšší číslo v historii. Paradoxně, ale logicky, celkový majetek pod správou ETF klesl cca o 10% asi na 9,2 bilionu dolarů. 

Zdroje: eic.eu; 4gimel SICAV, czso.cz 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru